Analysens
12 steg:
steg 1
steg 2
steg 3
steg 4
steg 5
steg 6
steg 7
steg 8
steg 9
steg 10
steg 11
steg 12

 
 
 
 
 
 
 
BERÄTTELSENS UTVECKLING
Analys
Analysen bygger på den berömda The WritersJourney av Christopher Vogler, använd av många författare och regissörer.

 
 

Hur går du tillväga?

--använd dig av frågorna för varje steg
--kom ihåg att varje berättelse har unika drag, samma mall pasar inte alla
--när en fråga inte funkar, gå vidare
--alla tolv stegen passar sällan i varje berättelse
--identifiera följande funktioner hos människorna i berättelsen:

HUVUDPERSON/HJÄLTE 
MENTOR 
FIENDER 
SKUGGOR 
FORMSKIFTARE 
TRICKSARE, CLOWNER 
BUDBÄRARE 
VÄNNER 
VÄKTARE VID TRÖSKLARNA 
SYMBOLISKA SAKER 
SYMBOLISKA DJUR 
 

 

 
Steg 5   Den första tröskeln

Nu står hjälten på tröskeln till äventyrets värld, med en fot inne i den speciella världen. Ropet på äventyret har uppfattats, oron och ängslan inför förändringen har fått uttryck och blivit kanaliserade. Men den verkliga handlingen har ännu inte ägt rum. Att gå över den första tröskeln är att verkligen ta sig an äventyret och förändringen med fullt engagemang. 
 

ATT NÄRMA SIG TRÖSKELN 

Huvudpersonen brukar normalt inte acceptera råden och hjälpen från mentorn på ett enkelt sätt och sedan sätta igång med förändringen. Oftast tvingas hjälten av någon yttre omständighet ta itu med äventyret. Detta kallas av manusförfattarna för "plot point" eller "turning point". Den kan se ut på olika sätt: en galning dödar eller skadar eller kidnappar någon närstående huvudpersonen. Ett fruktansvärt oväder tvingar huvudpersonen att segla iväg med en båt, eller en konkurs tvingar huvudpersonen att börja en nytt liv, eller ett mord tvingar huvudpersonen in i arbetslöshet som i filmen The Rain King. 

Hjälten kan i detta steg av berättelsen få slut på handlingsalternativ och måste göra ett val som är avgörande för framtiden. En del hjältar fångas in i äventyret och kommer inte undan. Andra lockas in i det samtidigt som det finns ett motstånd mot det. 

Fråga:  Vilken är "vändpunkten" i berättelsen du jobbar med? Vilken händelse trycker igång äventyret? 

I filmen "Thelma and Louise", är vändpunkten det mord som Louise utför på en man som tänker våldta henne utanför en restaurant. Denna händelse tvingar iväg Thelma och Louise över tröskeln och ut på deras äventyr. I Hitchcocks film North by Northwest hittar vi en vändpunkt som kommer utifrån: huvudpersonen Roger, försäkringsman som misstänks för spioneri, har försökt undvika ropet på äventyr länge när ett mord sker som drar honom över första tröskeln, speciellt som alla tror att han själv utfört mordet. Nu tvingas han fly och ta itu med äventyret. Han lämnar den vanliga världen och går in i den speciella världen.
Fråga: Vad får din huvudperson över tröskeln in i den speciella världen? Vad gör att han tar itu med kampen och utmaningen?

Både inre och yttre händelser kan locka iväg till äventyret. Hjältar kommer ofta till beslut när deras själar står inför en stor fara, när de måste besliuta sig för något. Det kan också handla om att förändra sitt liv. "Ska jag fortsätta leva detta miserabla liv eller riskera allt för att växa och förändras?" - så kan det intre trycket formuleras ibland. I filmen "Ordinary People" pressas huvudpersonen Conrad till att söka terapi för att komma tillrätta med sitt trauma kring broderns död. Vändpunkten är att han gradvis mår sämre.
Fråga: Är det en inre eller yttre händelse som leder din huvudperson in i förändringen?