Hur läser du?

Här några begrepp du bör känna till om läsning:
 
 

Aktiv läsning
..... Det är till god hjälp om du stannar till i läsningen då och då och frågar sig vad författaren säger. Vilka idéer presenteras i texten? Hur viktiga är de för mig? För andra? Aktiv läsning är som att prata med författaren om det ämne som är aktuellt. En aktiv läsaren ska ge respons på texten under läsningen och gärna jämföra boken med andra böcker. Låt inte författaren tänka åt dig hela tiden !
 

Auditiv förstärkning
..... Om du ljudar med orden drar du ner på hastigheten när du läser, nästan till talets hastighet. Om du tar bort ljudningen 
låter du hjärnan tänka på innebörden snarare än på hur orden låter.
 

Förståelse
..... Bättre förståelse kommer när du övar upp följande saker i läsningen:
uppmärksamheten
syftet med läsningen
intresset
koncentrationen
regelbundenheten i läsningen
göra anteckningar ibland
färre ögonfixeringar 
vidgad ögontäckning
reducerad ljudning
inga omtagningar
 

Distraktioner
..... Viktiga detaljer i texten kan missas om du är distraherad när du läser. Försök fokusera på att få ut en viss information från texten. 
Ett välfokuserat sinne kan förstå texter i höghastighetsläsning.
 

Intresse
..... Att vara absorberad i texten du läser hjälper till att skapa en aktiv läsning. Böcker du tidigare läst höjer din bekantskap med olika områden och gör det lättare att vara intresserad av nya ideer istället för att spendera mycket tid på ideer du redan känner till. Intresse 
för det du läser är vanligen tecken på vad du prioterar i livet och vilka värderingar du har. Prioriteringar och värderingar växer också genom läsning.
.
Ögontäckning
..... Antalet ord du täcker med en ögonfixering i texten kan ökas med rätt träning. Att vidga ögonens täckning av ord är avgörande för en 
snabbare och bättre läsning.

Ögonhjälp
..... I början av din lästräning kan det ibland vara välgörande att använda ett finger eller hela handen som hjälp för styrning av ögats rörelser. Genom att dra fingret längs raderna tvingar du ögonen att scanna texten med vilken hastighet som helst. Samtidigt kan denna teknik bli en vana som senare hindrar dig att läsa fort. Det måste vara en bra koordination mellan handen och ögat för att nå en snabb och god läsning.

.
Ögonfixering
..... Att läsa är att fixera ögonen och ta in betydelsen av ordet. Ju färre fixeringar per rad vi gör ju snabbare läser vi. Längre stopp med ögonen får oss att vandra i tankarna och dagdrömma och så tappar vi koncentrationen. Långa fixeringar får oss också att dagdrömma och vandra i tankarna och vi förlorar i koncentration. Det kan kännas "bra" att läsa okoncentrerat men vi läser då sämre.
Snabba ögonrörelser och god läsning innebär att träna på korta och färre fixeringar. 
 

Flexibilitet
..... Alla läshastigheter ska bestämmas av textens egenskaper, i regel läser du snabbare när det gäller "lätt" läsning och långsammare när det gäller "tung" läsning. Andra saker som förändrar din läshastighet är ditt syfte med att läsa,  språket du läser på, materialets svårighet i sig, tiden du har att läsa texten på, hur bekant själva materialet är. Det är viktigt när det gäller snabbläsning att veta hur du varierar din läshastighet så att du får det mesta ut av texten. Att variera hastigheten är också ett sätt att hålla sig koncentrerad och ett sätt att generellt läsa snabbare.
 

Mål för din läsning och för hastighetsläsning
..... Effektivare läsning uppstår när du läser med klart syfte, läser för idéerna som finns i texten, läser så mycket som möjligt och läser med förståelse. Ett mål för hastighetsläsning är att du som läsare tävlar lite med dig själv för att läsa snabbare. En sådan inställnng kan fördubbla din läshastighet.
 

Handrörelser
..... Läshastigheten kan ökas med hjälp av handrörelser, särskilt i början. Att använda handen och fingrarna för att leda ögonen över 
raderna och sidorna, kommer att tvinga ögonen till snabbare och mer koncentrerad läsning. Det är ingenting för bara lågstadiet utan gäller för alla läsare. Det har visat sig att handrörelser har ökat både förståelsen och läshastigheten hos läsare, framför allt därför att distraktioner förs bort från koncentrationen på så sätt. Många läsare som använder handen säger att vänstra handen bör användas och använder den högra till attt bläddra.

Intresse för materialet
..... Ofta kommer du att behöva läsa texter som du inte är intresserade av. Då gäller det att ge dig själv det intresset - det går, många göra det på kurser och utbildningar som de behöver. Du kan lära dig att vara absorberad av texten och då går läsandet mycket bättre och hastigheten ökar ordentligt. När du vet lite om ett område är det lättare att göra sig intresserad av nya texter inom området. Att vara bekant med ett område ökar läsförståelsen enormt. Dessutom kan nya idéer och fakta läggas till de äldre och läsglädjen ökar. Dina värderingar av vad som är intressant och inte, kommer att förändras under läsandet. Vi har många fördomar om oss själva här!

Läpprörelser
..... Ansträng dig för att lägga märke till dina egna läpprörelser när du läser ! Dessa rörelser hindrar din läshastighet och din förståelse av större sammanhang av tankar och faktiska omständigheter i texterna. Försök stänga av tendensen till läpprörelser, fast det kan vara svårt i början.

Minne
..... Ett av målen med läsning är att minnas information för senare läsning eller för redovisningar eller prov. Att kunna återkalla det lästa är av mycket stor vikt för alla som studerar. Här är det bra att skriva ner anteckningar från det lästa, läsa in på band eller dator, stryka under i texten eller förstora den på datorn, färga den i andra fäger, berätta för andra människor, samtala med handledaren via chat eller i salen - och många fler metoder som bara 
fantasin sätter gränser för.
 

Motivation
..... Läsare med motivation läser förstås snabbare och bättre än läsare utan motivation. Motivation kan vara flera olika saker: eget personligt intresse för det lästa, målmedvetenhet om att klara kursen, behovet av att glädja sina föräldrar, vilja till att kunna mer i många ämnen, viljan till att vara kunnigare än vissa andra personer i bekanskapskretsen, behovet av att vara en smart och välinformerad människa rent allmänt, behovet av bra betyg för vidare utbildning. 
Vilken motivation det än handlar om så får det en avgörande effekt på din läsning.

Perceptionsbredd
..... Att öka sin perceptionsbredd är något alla kan göra genom ren träning.  Om du prövar att läsa en text snabbare än du brukar och därmed missar en rad detaljer men ändå får en snabbare och klarare överblick över sammanhanget, så ökar du därmed din perceptionsbredd. Du läser till exempel inledningen på ett kapitel, skummar texten och läser avslutningen, så märker du att du snabbt kan fatta vad det handlar om utan att ha gått genom varje liten detalj i resonemanget eller beskrivningen. Du kan sedan gå tillbaka in i texten och söka detaljer om detta är vad du behöver. Sökläsning och skumläsningeng hör till detta sätt att öva sin perceptionsbredd. När du söker material på nätet eller ska referera långa texter är denna bredd viktig.
 

Testläsning
..... Detta är en viktig teknik när du ska avgöra om boken du håller i handen eller du ser på skärmen är något värt att läsa. Du testläser lite här och var, söker viktiga rubriker och provläser en stundend efter dem. Du kollar också författaren och hans inriktning på tankar och syften med sin text.
 

Regressioner
..... Att läsa ord om igen, eller att röra ögonen bakåt i läsningen. Detta saktar ner läsningen, de behövs inte och stör en bra läsning, stör den logiska hädnelseutveckligen i texten. Du får bort regressioner genom att vara medveten om dem och undvika dem.

.
Return Eye Sweeps
..... Rörelser hos ögonen från slutet på en rad till början av nästa. För att kunna läsa smidigt och fort bör dessa rörelser vara rytmiska och mjuka. Kolumner i tidningar är bra träningstext för ögonens rörelser. 20-40 tecken storlek 10 eller 12 är det bästa för de flesta läsare. Radlängder på 60 tecken är mycket svåra att läsa. Om du läser på dator så ställ in lagom långa rader. 
.
Studieläsning
..... Produktiv skumläsning är det första steget i läxläsning och studieläsning. Efter skumläsningen går du tillbaka till de detaljer du behöver minnas. Ibland  behöver du minnas endast på ett prov men ibland gäller det att kunna innehållet på längre sikt. I båda fallen är en skumläsning nödvändig i början och därefter inpluggning av ett urval detaljer.

Tankeenheter
..... När du vidgar din ögontäckning vid läsning kan du ta in ordgrupper och fånga tanken i dessa i ett enda ögonkast. Du läser av hela tankeenheter i texten, istället för att läsa ord för ord. Träna på att försöka se tanken eller idén i hela grupper av ord. Det krävs koncentration och uppövad ögontäckning. Du kommer då inte se så många detaljer men istället fångar du tankarna bakom texten. Detta ökar också din läshastighet.

.
Ord-för-ord-läsning 
..... Detta är en av de vanliga läsvanorna hos de som läser långsamt och utan djupare förståelse. Om du märker att du läser ord för ord, träna på att se hela grupper av ord och låt inte ögonen fixera varje ord för sig. Det är både onödigt och försämrar läsningen. I småskolan behövde vi göra det, men därefter 
kan det bli en dålig vana som går att träna bort.